понеділок, 10 квітня 2023 р.

«Моя писанка найкраща» (конкурс)

 О писанко! Ти символ України!

Любові й миру вірна берегиня!

Ти – воскресіння весняний цілунок!

Ти - мамин Великодній дарунок!

                    На Великдень українці печуть паски та роблять писанки та крашанки. Крашанки це яйця пофарбовані у один колір. . Червоне яйце означає радість, життя, любов, жовте – врожай, блакитне – небо, здоров’я, зелене – плодючість.  Малюнки на писанці мають символічне значення: зірка і хрест – символи сонця, рослини – юності, краси, здоров’я, колосся – врожаю.

                Яйце – це символ життя, символ вічності. Через свою обтічну овальну форму яйце, що не мало ні початку ні кінця, стало моделлю всесвіту. Тому з давніх-давен українці виготовляли до Великодня обрядові яйця. Існує багато способів виготовлення писанок.  Одні яйця - розписували, їх називали писанками, інші розмальовували пензлем – це мальованки. Деякі господині прикрашали писанки ще й крапочками різного кольору – крапанки, інші фарбували – це крашанки.

             У бібліотеці-філії проведено урок народознавства «Моя писанка найкраща».З бесіди бібліотекаря присутні дізналися про історію виготовлення писанок. Діти подарували для бібліотеки свої писанки та оформили писанкове дерево.

              Про писанки збереглося багато легенд. Одна з них така: доля світу залежить від того, скільки писанок кожного року пишеться.

              Доки пишуть писанки, світ буде існувати. Отже, пишіть писанки.

 













Немає коментарів:

Дописати коментар