четвер, 21 травня 2015 р.

Василь Рац


Села, як і люди, мають свої таланти. Фанчиково, наприклад – кузня спортивних талантів. Мова йде звичайно про  Василя  Карловича  Раца.
Заслужений майстер спорту. Чемпіон СРСР 1985, 1986 років. В чемпіонатах країни провів 151 матч, забив 20 мячів. В список 33 кращих входив чотири рази. Володар Кубка СРСР 1985, 1987 років. Володар Кубка кубків 1986 року. Учасник чемпіону світу в Мексиці, віце-чемпіон чемпіонату Європи у ФРН. В складі збірної СРСР провів 33 матчі, забив 3 мячі. Закінчив Київський інститут фізкультури. Нагороджений Грамотою Президії Верховної  Ради Української  РСР.
Шлях до визнання був нелегким…
Народився 25 березня 1961 року в с. Фанчиково  Виноградівського району , що на Закарпатті. Ази футболу пізнав у Виноградівській ДЮСШ, продовжив навчання у Львівському спортінтернаті. З 1978 року виступав за дубль львівських «Карпат». Футбольний сезон-80 провів у команді другої ліги «Нива», Вінниця.
В київському «Динамо» з 1981 року, де В. Рацу довелося завойовувати місце в основному складі команди у дублі. Це стажирування дещо затягнулося, а тут ще дуже важка травма, тривале лікування. Подумав навіть покидати київський клуб.
Небажанням залишатися на других  ролях відрізнявся Василь – і коли грав у «Карпатах», і коли у вінницькій «Ниві». Свого часу він діждався. В. Рац на здивування органічно ввійшов у ігровий ансамбль динамівців, додавши свіжлсті, доповнив атакуючу міць.
Удари по воротах з будь-яких положень, нестандартність рішень в штрафному майданчику суперників – часто таким чином завершує він свої флангові проходи.
На індивідуальних заняттях старанно відпрацьовує різані удари. В його обовязки входить: подавання кутових, виконання штрафних та вільних ударів, що принесло йому славу майстра розігрування стандартних положень.
Василь Рац гарматним дальним ударом без підготовки вразив ворота французької збірної на чемпіонаті світу в Мексиці  а також завершив у такому ж  стилі флангову атаку збірної СРСР ударом з льоту в грі з голландями на семпіонаті європи-88 у ФРН. Ці голи до речі, були признані одними з кращих на відповідних першостях.
Спортивні  традиції збереглися й понині. Фанчиково і зараз має футбольну команду – триразового чемпіона області, багаторазового чемпіона кубка області. Це я про жіночу футбольну команду. Наталія Керечанин,  Вікторія Егреші, Віра Тупиця зараз навчаються у Харкові і грають за тамтешню збірну на чемпіонаті  України.

1 коментар: