середа, 3 березня 2021 р.

«Жіночий силует на тлі історії» ( виставка – факт)

 


                 Знамениті жінки ... Жінки, які залишили свій яскравий слід в долях людей і цілих поколінь. Їх слава змінювала хід історії, їхні висловлювання ставали афоризмами, до них прислухалися королі і президенти, ними захоплювалися художники, їх оспівували поети. Напередодні Міжнародного жіночого дня 8 Березня в Фанчиківській сільській бібліотеці представлена ​​тематична виставка -факт «Жіночий силует на тлі історії». На виставці представлені видання з фонду бібліотеки, що містять в собі біографії відомих жінок. Їх досягнення поширювалися не тільки на такі сфери діяльності як культура і мистецтво. Не менш талановито жінки проявляли себе і в політиці, науці, спорті. Їх так багато, талановитих, яскравих, сильних особистостей. Їхні образи постануть перед читачами у всій своїй величі.

Вони – сильні, розумні, талановиті. Вони – жінки, якими варто пишатися! До 8 березня ми підготували для вас добірку книжок про неймовірних жінок. Звичайно, всі вони чекають на вас у нашій бібліотеці.

         Це книги про видатних українок. Їхні історії захоплюють, їхній внесок вражає, їх приклад надихає. Пліч-о-пліч з чоловіками вони йшли до своєї мети. «Це зробила вона». Це зможете зробити і ви. Для вас огляд літератури:





                 Сергей Сегеда. Видатні жінки української історії. Книга1. Х- ХVIII століття. - Балтія-Друк,  2020. -345с.

          Книжка відомого українського антрополога, професора Сергія Сегеди, розповідає про долі відомих українок, які залишили свій слід на історичній арені нашої країни – від легендарної княгині Ольги до Наталії Розумовської, матері останнього українського гетьмана Кирила Розумовського. Складні долі, злети і падіння, вагомий вплив на політичні рішення і вчинки державних мужів – цей історичний калейдоскоп в поєднанні з простотою викладення і багатством мови автора не може не привернути уваги найвибагливішого читача.


 

                                      Валентин Бадрак. Успішні жінки в чоловічому світі. –                                                    Вид. Брайт Букс., 2018. -420с.

 Якщо жінка чогось хоче, то потрібно їй це дати, інакше вона візьме сама. «Успішні жінки в чоловічому світі» – це історії про переконливі перемоги жінок над тими обставинами, що пропонувало їм сучасне до них суспільство, про жіноче обличчя успіху. Їхній досвід може використовуватися для моделювання власних досягнень. Справді, героїні з різними долями й життєвими траєкторіями виділяються нестандартним мисленням і вражаючими результатами. Що спільного у стратегіях Клеопатри та княгині Ольги, Катерини Другої та Марії Склодовської-Кюрі, Лесі Українки й Коко Шанель, Агати Крісті та Мерилін Монро або Маргарет Тетчер? Як їм удалося стати успішними й досягти всесвітньої слави? Про це й можна дізнатися з книги. А ще – вибудувати власну стратегію успіху. Бо нині хоча світ і змінився, проте жінці буває так само важко зайняти гідне місце в суспільстві.



                                 Сергей Сегеда. Видатні жінки української історії. Книга1. 

                     Х-ХVIII              століття. - Балтія-Друк,  2020. -345с.

                    Видатні жінки української історії. Книга1. Х- ХVIII століття Книжка відомого українського антрополога, професора Сергія Сегеди, розповідає про долі відомих українок, які залишили свій слід на історичній арені нашої країни – від легендарної княгині Ольги до Наталії Розумовської, матері останнього українського гетьмана Кирила Розумовського. Складні долі, злети і падіння, вагомий вплив на політичні рішення і вчинки державних мужів – цей історичний калейдоскоп в поєднанні з простотою викладення і багатством мови автора не може не привернути уваги найвибагливішого читача. Для широкого кола читачів, любителів історії, студентів, викладачів історії у вищих навчальних закладах. 




Сандра Лоренс «Дивовижні жінки».- Київ, КМ- БУКС, 2019. -190с.

                   Захопливі життєписи 50 жінок, які розширили уявлення про межі можливостей людини. Серед них — Бейонсе, Опра Вінфрі, Серена Вільямс та багато інших. Ці жінки досягли визначних успіхів у спорті, науці, мистецтві, політиці та історії. Дізнайтеся більше про жінок, які багато зробили для людства, змінили хід історії і надихнули цілі покоління.

             "У цій книжці вісім розділів: мистецтво й дизайн, історія, політика, наука, спорт, музика, кіно і телебачення, література і бізнес. Та яку галузь не візьми - дивовижні жінки знайдуться скрізь. Усі героїні книжки надзвичайні, однак це лише верхівка неймовірного айсберга. Було дуже важко обрати, про кого писати: навіть якби я створювала окрему книжку про кожну галузь, однак не вистачило б місця для тисяч надзвичайних жінок, яких варто відзначити".

 -пише Сандра Лоренс.




                               Квінн Б. Неймовірні. – Київ,  Арт нусс. ,2018р. -290с.   

                  Історично жінки майже не мали місця у великому мистецтві. Зважаючи на поступове зростання ролі жінки в сучасній культурі, авторка «Неймовірних» пропонує біографії жінок. Захопливо, дотепно, а часом і доволі в’їдливо, американська дослідниця історії мистецтва Бріджит Квінн оповідає про життя і творчість 15 неймовірних художниць і мисткинь із різних країн та епох – від XVII століття і дотепер. Це повчальна і вельми цікава книжка, доповнена репродукціями робіт, а також сучасними портретами героїнь розповідей, які створила надзвичайно популярна американська ілюстраторка Ліза Конгдон.

Коли говоримо ,,видатний художник" спадають на думку виключно чоловічі імена, як-от Леонардо да Вінчі, Веласкес, Пікассо, Ван Гог, Сальвадор Далі і т.д., то саме ця книга стане чудовим джерелом для пізнання жіночої лепти у світі мистецтва

Немає коментарів:

Дописати коментар