пʼятниця, 23 квітня 2021 р.

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ КНИГИ І АВТОРСЬКОГО ПРАВА

5 квітня відзначається Міжнародний день книги і авторського права.  Відзначається щороку, починаючи з 196. До Всесвітнього дня книги,спеціально для фанатів літературного світу, я зробила добірку книг, які необхідно прочитати кожному.

       

 Найбільше диво на світі – це книга. Тільки подумай: ти читаєш про країну, в якій ніколи не був, і ніби сам опиняєшся в цій незнаній країні .Книги нас вчать любити свій рідний край, свою Батьківщину, друзів, своїх рідних, дає нам поради. Адже, недаром говорить українське прислів’я: «Книга вчить, як на світі жить».

Винничук Юрій. Танго смерті. – К., Знання, 2017.       

                 Юрій Винничук — одна з найвидатніших постатей сучасного українського літературного простору: блискучий письменник, поет, перекладач, упорядник.

       Роман «Танго смерті» має дві наскрізні сюжетні лінії. Це довоєнний Львів і часи Другої світової війни. Головними героями роману є четверо друзів — україне.


Гербіш, Надійка. Теплі історії до кави.-  Харків, Фоліо, 2018.-368с.

              У цій книжці зібрані історії про почуття й настрої, сумніви й рішення, далеку дорогу й затишний дім, чужі міста й близьких людей, солодкий шоколад і терпкувато-гірку каву. У них немає однозначних висновків і незмінних рецептів, а є пошуки та віра в імпровізацію. Є любов і сміливість, крихта суму й багато радості, чимало мрій і не менше спогадів.

                Герої цих історій – прості жителі звичайних містечок, загублені, знайдені, закохані, замислені, умільці надихати й такі, що за клапоть натхнення готові поділитися останньою філіжанкою кави – хоча, що тут казати, вони готові ділитися своєю кавою й просто так. Вони щирі й справжні: пестять своїх котів, їздять на велосипедах, приймають гостей, печуть пиріжки й відсилають листівки, слухають вуличних музикантів і малюють маршрути на поторсаних картах. А ще у кожного з них є старі, улюблені горнятки, на дні яких і збереглися ці історії.


Жадан, Сергій. Волошироград.-Харків, «Фоліо», 2015.- 320с.

           " Голос Сходу"- так часто називають Жадана. І не тільки тому, що він родом із Луганської області, а тому, що його література має присмак "пролетарщини", гнилої радянщини у свідомості покалічених людей. Естетика його книг та їх демократичне наповнення свідчать про відвертого та щирого письменника. Мова пересипана гострим слівцем, але хто власне заперечить, що такою є вся українська мова сучасності. У його книгах – портрет українців: не зафотошоплений, брудний, чесний та до непристойності відвертий.

    Остін, Джейні. Гордість та упередження – К., Знання, 2018.- 296с.  

         Про любовні романи неможливо говорити, не згадавши хоча б один твір англійської письменниці Джейн Остін. «Гордість та упередження» – без перебільшення книга на всі часи, актуальна для читачок усіх віків та епох. В  сюжеті – Елізабет, горда дівчина з незаможної  сім’ї, котра цінує свою свободу та не вірить чоловікам. В її житті несподівано з’являється молода людина – містер Дарсі, заможний і, як здається головній героїні, зарозумілий та гордовитий. Спочатку між головними героями пробігає чорна кішка взаємної неприязні, однак чим ближче до фіналу романа, тим сильніше обидва вони переконуються в тому, що перше враження про людину часто буває помилковим, і їхній випадок не є виключенням.

Шевчук, Валерій. Око прірви.-К. Знання, 2017.-360с.               
Валерій Шевчук — український письменник-шістдесятник, майстер психологічної і готичної прози. «Око прірви» — це історично-містична антиутопія. Дія його відбувається в далекому XVI столітті, але сюжет розгортається так, що в читача з’являється відчуття, ніби події відбуваються у період тоталітарного режиму СРСР. Роман відомий закордоном і виданий англійською, польською та німецькою мовами.


             Огляд книг сподобався, адже основна мета його – підкреслити роль книги у формуванні духовного і інтелектуального обличчя молоді. І ця мета сьогодні була досягнена.











Немає коментарів:

Дописати коментар