четвер, 27 січня 2022 р.

«Трагедія Крут: крізь призму минулого і сучасного»(день пам’яті)

 

 В полях і долах біля Крут

  Справляє поминки земля:

  Щороку маки там цвітуть

  На кров похожі звіддалля...

                                                                Тиміш  Павличенко/

       Є в українській історії події, які стали знаковими, стали символічними. Такою подією є героїчна смерть під залізничною станцією Крути молодих захисників Української державиБій під Крутами належить до однієї з найтрагічніших сторінок нашої історії. Під Крутами загинув цілий студентський Курінь – триста студентів – цвіт української молоді, цвіт української нації. Трагедією було те , що під Крути пішли лише триста , лише молодь. Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України,навічно залишиться в історії, як символ національної честі, символ нескореного духу нашої нації.                                                                                                          


29 січня кожного року український народ відзначає День пам’яті героїв Крут.  У бібліотеці оформлено виставку – пам'ять «Крути: і сум, і біль, і вічна слава». Біля виставки проводиться інформогляд літератури: «Понад Крутами - вічність у сурми сурмить».





 


                   Крути: Збірка у пам'ять героїв Крут / Упоряд. Зінкевич О., Зінкевич Н. - К.: Смолоскип, 2008. - 422с.

              До збірки "Крути", виданої "Смолоскипом» ввійшли історичні матеріали та статті, в яких розкривається хід та причини трагедії, і художні твори, але насамперед - публіцистика різних часів. Найцінніша частина книги - спогади нечисленних учасників бою, яким вдолося вижити.

 



Крути. Січень 1918 року: док., матеріали, дослідження, кіносценарій / упоряд. Я.Гаврилюк. - К.: Вид. центр "Просвіта", 2008. - 840с.:іл.

    
   До книги увійшли невідомі і маловідомі документи, матеріали, свідчення, спогади учасників бою під Крутами 29 січня 1918 року. Зміст архівних матеріалів підсилюють статті і виступи С.Єфремова, Д.Дорошенка, М.Грушевського, Є.Маланюка та інших видатних особистостей доби Української революції 1917-1921рр.





                                Героїка трагедії Крут / Упоряд. В.І.Сергійчук. - К.: Україна, 2008. - 464с.

                        У спогадах учасників бою під Крутами, що відбувся 29 січня 1918 року, роздумах сучасників поетичним і публіцистичним словом на тлі для нас трагічних суспільно-політичних воєнних подій осмислюється героїка подвигу юнаків України в ім'я своєї Вітчизни.



 Сорока Ю.В. Бій під Крутами / Ю.В.Сорока. - К.: Золоті ворота, 2013. - 120

29 січня 1918 року поблизу селища Крути на відстані 130 км від Києва відбувся жорстокий, нерівний бій між чотиритисячним військом більшовиків та трьомастами українськими юнкерами, студентами і гімназистами, що обороняли підступи до Києва. Більшість юнаків не мали ніякої військової підготовки, були погано озброєні, але стояли на смерть, захищаючи свободу молоді Української держави.



Станція «Крути» – тільки одна із численних битв в одвічному «хрестовому поході» Росії проти України, однак відважні патріоти, які захищали Україну під Крутами – справжні Герої, завдяки яким таки постала наша незалежність. Як і сучасні Герої, які на Сході, на своїх плечах міцно тримають нашу незалежність, захищають свою Батьківщину від зазіхань зухвалого агресора.



Немає коментарів:

Дописати коментар