пʼятниця, 18 лютого 2022 р.

«Небесна сотня, ви тепер святі»

 

Пішла у небо

Наша Сотня Небесна

Та боротись ще треба,

Щоб Україна воскресла!

              Небесна Сотня – наш біль і наша гордість, наші сльози і вдячність за все, що її бійці зробили для нас...

День Героїв Небесної Сотні - пам'ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні.

              2013, 2014 роки - історія поставила перед українським народом ще одне випробування. І знову молодь, студенти, школярі вийшли на Майдан. Майдан став центром революції, місцем правди і свободи, площею добра, тепла, дружби, любові, братерства й гідності. Час потребував  активності, єдності, самопожертви. Молодий хлопець, сивий батько віддали своє життя за волю нашого народу, за те, щоб Україна стала успішною, розвиненою, європейською країною, де цінують свободу і права людини, де немає корупції, де можна жити так, як мріється...

         Ми є свідками, як поповнювалося  українське небо новими героями. Їх назвали Небесною сотнею – українців, які загинули в Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Гинули за честь, за волю, за право бути Українцем і за свою Батьківщину. Героїчна сотня, зробивши перший крок, журавлиним ключем полинула у вирій вічності, ставши нашими Ангелами - Охоронцями на  небі. Описати, а тим більше відчути глибину трагедії і болю, які впали невимовним тягарем на Україну, нині не під силу нікому.

        «А сотню вже зустріли небеса…

         Летіли лелекою, хоч майдан ридав.

        І з кров’ю перемішана сльоза

        Небесна сотня в вирій полетіла.»

              Небесна Сотня вірила у майбутнє України, заплативши за це найбільшу ціну, на яку здатна людина – життя. Кожен  українець, має вірити в Україну і бути чесним з собою і людьми.

       …Вони не були героями. Вони були звичайними людьми. І в останню мить віддали найдорожче – своє життя. Кожен із цієї Небесної Сотні мали свою сім’ю, батьків, друзів, захоплення, свої симпатії і свої невідкладні справи. Але поклик їхньої душі саме в цей час призвав їх до боротьби за вільну, демократичну, чесну Україну. Минають роки… Ми схиляємо низько голови перед пам’яттю людей різного віку  героями Небесної Сотні.

      Горить свіча і пам’яті сльоза

     додолу з неї краплями стікає.

     Земля ридає, плачуть небеса –

     Героїв Україна пам’ятає.

       Революція Гідності засвідчила: українці не просто обрали шлях до Європи, а й готові за нього боротися, відстоюючи власні права та свободи. У світі Україну почали сприймати як державу з власною самобутністю, історією та гідністю, здатну захистити суверенітет.

          В пам'ять про полеглих за майбутнє України   бібліотекар підготувала для користувачів буктрейлер по книзі Марко Рудневич «Я з Небесної Сотні».

 




Немає коментарів:

Дописати коментар